Karin Holmsten tilldelas nytt stipendium inom urologiska tumörsjukdomar

Karin Holmsten tilldelas nytt stipendium inom urologiska tumörsjukdomar för forskning inom spridd prostatacancer

Karin Holmsten, överläkare i onkologi vid kirurg- och onkologikliniken, Capio S:t Görans sjukhus, får Pfizers och Svensk Förening för Urologisk Onkologi (SFUOs) nyinstiftade forskningsstipendium för onkologer inom urologi. Stipendiet på 50 000 kronor delades ut den 17 oktober vid SFUOs  årsmöte i Stockholm.

Pfizers och Svensk Förening för Urologisk Onkologi (SFUOs) nyinstiftade onkologistipendium syftar till att premiera disputerade medlemmar för forskningsprojekt kopplade till urologiska tumörsjukdomar. Karin Holmsten är först ut att tilldelas detta stipendium för sin forskning inom prostatacancer.

– Vi vill främja klinisk forskning inom uroonkologi som kan förbättra och öka kunskapen och omhändertagandet av patienter med tumörer i njurar, urinblåsa, prostata och penis. Med detta stipendium hoppas vi kunna bidra till att fler av våra kliniskt verksamma disputerade medlemmar kan kombinera sin kliniska tjänst med fortsatt patientnära forskning, säger Karin Söderkvist, vetenskaplig sekreterare Svensk Förening för Urologisk Onkologi.

– Cancerforskning är ett högprioriterat område för oss, och grunden för utvecklingen av nya behandlingar. Vi är mycket glada över att kunna samverka med SFUO genom att stödja ny svensk forskning inom urologiska tumörsjukdomar, säger Johannes Arpegard, medicinsk rådgivare på Pfizer.

Karin Holmsten – forskning om behandling av äldre män med spridd prostatacancer
Den totala överlevnaden vid spridd prostatacancer har förbättrats avsevärt efter introduktionen av flertalet nya läkemedel, inklusive andra generationens hormonläkemedel samt nya cytostatika- och isotopbehandlingar, som ger bättre behandlingssvar och ökad livslängd. Bakgrunden till Karin Holmstens nya forskning är att de flesta av dessa banbrytande studier har utförts på yngre patienter och exkluderat äldre patienter samt patienter med samsjuklighet och sämre allmäntillstånd. Det är oklart om behandlingsresultaten är lika gynnsamma hos äldre patienter, och om biverkningarna skiljer sig från de som ses hos yngre individer.

– Jag känner mig mycket glad och hedrad över att ha tilldelats Pfizers och SFUOs onkologistipendium och det är ett värdefullt bidrag för att kunna genomföra mitt forskningsprojekt. Min forskning inriktar sig på behandling av äldre män med spridd prostatacancer, definierat som 75 år eller äldre, med avseende på val av systemisk behandling, biverkningar, samsjuklighet, behandlingseffekt, och överlevnad. Genom att titta på kliniska ”real-world data” är målet att på sikt kunna ge en bättre och mer individbaserade behandling till dessa patienter, säger Karin Holmsten, överläkare i onkologi vid kirurg- och onkologikliniken, Capio S:t Görans sjukhus, och postdoktor vid institutionen för onkologipatologi på Karolinska institutet.

Den nya studien med namnet ”Behandling av äldre män med spridd prostatacancer, en registerstudie med fokus på överlevnad, behandlingsmönster och biverkningar” (A real-world study of treatment patterns, side effects and outcome of systemic treatments in older patients with metastatic prostate cancer), är en akademisk retrospektiv real-world data (RWD) och registerstudie där data inhämtas från patientjournaler, Prostate Cancer data Base Sweden (PCBaSe), Nationella prostatacancerregistret (NPCR) och den Individuella patientöversikten (IPÖ). Jämförelse av data kommer genomföras genom att samköra register- och journaldata från2014 och framåt. Karin Holmsten är huvudprövare och kollega Marie Hjälm-Eriksson på Capio S:t Görans sjukhus är medprövare, dessutom finns intresse från Västra Götalandsregionen att delta i studien.

Om NPCR, IPÖ och PCBaSe
Nationella prostatacancerregistret (NPCR) är ett rikstäckande register med hög täckningsgrad som innehåller information om diagnostik och primärbehandling av prostatacancer. Individuell patientöversikt (IPÖ) prostatacancer , ett underregister till NPCR, är ett grafiskt och digitalt beslutsstöd där cirka 25 000 män med spridd prostatacancer har registrerats angående kliniskt relevanta data. Prostate Cancer data Base Sweden (PCBaSe) är en unik databas för prostatacancerforskning och skapades 2008 när Nationella prostatacancerregistret (NPCR) länkades med flera nationella demografiska och hälsovårdsregister. PCBaSe är en plattform för populationsbaserade nationella longitudinella studier och har använts för flertalet forskningsstudier
om bland annat diagnostik, sjukdomsförlopp, biverkningar och behandling av prostatacancer.

 

Om Karin Holmsten
Karin Holmsten, överläkare i onkologi vid kirurg- och onkologikliniken, Capio S:t Görans sjukhus, och postdoktor vid institutionen för onkologi-patologi på Karolinska institutet. Hon är specialist i onkologi sedan 2009, och har arbetat på onkologkliniken, Södersjukhuset, Karolinska Universitetssjukhuset
samt sedan 2016 som överläkare vid kirurg- och onkologkliniken, Capio S:t Görans sjukhus. Karin Holmsten disputerade 2020 med avhandlingen ”Improving chemotherapy in advanced urothelial cancer: Real-world data studies and prospective clinical trials”. Hon har därefter forskat som postdoktor sedan december 2020, och ingår i en translationell forskargrupp, under ledning av professor Anders Ullén, med inriktning på avancerad blåscancer.

Efter sin disputation har hon medverkat till en rad publikationer och varit svensk huvudprövare för två multicenterstudier, fas 2-studien VINGEM och den pågående fas 3-studien SPCG19/Grand-P. Sedan 2017 är Karin Holmsten även ledamot i Regions Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för cancersjukdomar, och under 2023 varit sjukvårdregional processledare för prostatacancer inom Regionalt Cancer Centrum, Region Stockholm-Gotland.

Om prostatacancer
Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige, och varje år diagnostiseras cirka 10 000 män i Sverige med prostatacancer och cirka 2 400 avlider vare år av spridd sjukdom ¶. Prostatacancer drabbar framför allt äldre män, cirka hälften är över 70 år och ett fåtal är under 40 år vid diagnos. Cirka 1 300 män drabbas årligen av spridd prostatacancer där basen för behandlingen är testosteronblockad då testosteron är den huvudsakliga pådrivande faktorn för prostatacancercellers tillväxt. Över tid utvecklar cancercellerna motståndskraft mot testosteronblockaden och blir så kallat kastrationsresistenta. Både tidigt i sjukdomsförloppet, och senare vid kastrationsresistent sjukdom, används kompletterande läkemedel så som andra generationens hormonläkemedel, cellgifter och isotopbehandling.

Läs mer på Cancerfonden.se, och på Prostatacancerförbundet hemsida.

¶. Nationellt vårdprogram för prostatacancer, 2024-10-01

Pfizers och SFUOs stipendium
Från och med i år delar Pfizer tillsammans med Svensk Förening för Urologisk Onkologi (SFUO) ut forskningsstipendium. Det nyinstiftade stipendiet syftar till att premiera medlemmar i föreningen till forskningsprojekt kopplade till urologiska tumörsjukdomar. Stipendiet kan sökas av SFUO:s medlemmar upp till tio år efter disputation (där ett års tidstillägg ges för föräldraledighet). Stipendiet kan tillfalla en till tre sökanden. Prisutdelningen skedde den 17 mars på SFUOs höst- och årsmöte i Stockholm den 17 till 18 oktober.